Home

Wie zijn we, en prijzen
Omgeving
Route
Contact
Gastenboek
Meer foto's

Midden Frankrijk

 

 Vissen op 2 km afstand bij het meer van Chevalot

 hetzelfde meer iets verderop vismeer.

 de karpers die hier gevangen worden.

 

 en de omgeving bekijken vanaf de hooizolder.

 

Vakantie in de Bourgogne

Motovacance-en-France

Les Songes et Memoires.

(dreams to remember)

WAT U VOORAL NIET MAG MISSEN: BOURGONDIE.

Ten zuidoosten van parijs ligt de regio Bourgondie. Een regio ,waarin het goede bourgondische leven zich manifisteert in heerlijke evenwichtige wijnen, een overheerlijke traditionele streekkeuken en een rijk historisch cultuurgoed!!! De Fransen noemen deze regio het land van : l,Art et le Plaisir de Vivre" oftewel het land waar de kunst (ook van eten) , cultuur , historie samengaan.

Bourgondie bestaat uit vier departementen: De cote-d,Or, de Yonne, de Nievre en de Saone-et Loire. Het Landschap is in alle bourgondische departementen heuvelachtig en vooral heel groen! In al deze departementen wisselen bossen,wijngaarden, weidevelden elkaar af. De meeste en hoogste heuvels vindt U inde Morvan, een prachtig natuurpark in het hart van bourgondie, In dit natuurpark van 70 bij 50 km. liggen een aantal zeer aantrekkelijke recreatiemeren, zoals het lac des ettons en het lac de Pannesiere. De meest wijn vindt u in het departement van de Cote-d,Or, tussen Dijon en Santenay. Bourgondie kent een zeer rijke geschiedenis. Zo heeft het oude bourgondische rijk, waarvan holland ooit deel uitmaakte,l zijn sporen achtergelaten. Overal in de regio staan kastelen, die ooit eens bewoond werden door de bourgondische hertogen, uit die tijd van pracht en praal van deze hertogen stamt de benidictijner abdij van Cluny .

Deze abdij is een begrip in de kloostergeschiedenis van de katholieke kerk. In de 10e eeuw na Christus stond heel bourgondie onder invloed van deze machtige kloostorde. Helaas is van dit puissante kloostercomplex niet veel meer over dan de fundamenten en wat ruines, maar het staat er nog steeds zo imposant bij dat u er de rest er gemakkelijk bij kunt denken!! Helemaal bewaard gebleven is de abdij van Fontenay .Deze abdij is wel veel somberder van stijl dan het eens zo pompeuze Cluny. En voor wie nog verder in de tijd terug wil is er het stadje Autun, met diverse overblijfselen uit de Romeinse tijd en zijn prachtige gerestaureerde Kathedraal.

Bourgondie is een streek van veel groen en water en met veel culturele en culinaire verrassingen, prachtige stuurweggetjes voor motorrijders en fietsers (nauwelijks een auto te bekennen) ,speciaal uitgezette en gemarkeerde wandelroutes, ook vissers kunnen in de stilte van de natuur hun hart ophalen aan de oevers van de schitterende gelegen meren , meertjes en rivieren. Kortom ideaal dus voor de vakantieganger die van natuur,cultuur, lekker eten en van rust houdt. Ook voor paardeliefhebbers is het een markante streek. Klimaat: Bourgondie heeft een landklimaat, wat in het kort in houdt dat de winters er iets kouder zijn en de zomers warmer met een gemiddelde temparatuur van zo,n 24/25 graden met zo af en toe een bui.

 

Omgeving

Route de Autun
uitzicht op de Kathedraal


Autun dankt zijn naam aan de Romeinse princeps Augustus, die rond het begin van onze jaartelling op de plek van het huidige Autun de stad Augustodunum stichtte. Hij wilde in Gallië een stad stichten die de macht van Rome zou uitdrukken. Daarom kreeg Autun enkele indrukwekkende gebouwen; van sommige zijn nog de overblijfselen te zien. Autun werd gesticht aan de weg tussen Marseille en de Kanaalkust, ofwel tussen Lyon en Boulogne, die zowel voor de handel als in strategisch opzicht belangrijk was. In de middeleeuwen kende Autun opnieuw een bloeiperiode. Het werd een religieus centrum en kreeg een kathedraal. In de omgeving van Autun werd in 1852 het radioactief mineraal autuniet ontdekt.


Route des Grand Crus


Deze route leidt langs de grand cru-wijngaarden van Dijon naar Santenay en wordt wel de ‘Champs-Elysées van Bourgondië genoemd. Begin bij Dijon, de stad van de Hertogen, en rijd vervolgens naar Beaune, de hoofdstad van de bourgognewijn, en wijndorpen die haar omzomen: Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges, Aloxe-Corton, Meursault, Puligny en Pommard.

Route de Nolay

Nolay ligt tussen de Haute Cotes en Beaune en het begin van de Morvan. Het is een klein Middeleeuws dorp met een 14e eeuwse veemarkt en een kerk uit de 15e eeuw. Nabij ligt het kasteel van de hertog van Bourgondie in La Rochepot

Route de Temple de Mille Buddas

De tempel wordt gezien als het centrum van het Boeddhisme in Frankrijk en kan worden bezocht. “Dashang Kayyu Ling” betekent "de gelukkige tuin waar de geest gekoppeld wordt aan de Dashang Kagyu leerschool", welke een van de grote scholen is van het Vajrayana Boeddhisme (het diamanten voertuig). De tempel vindt men inde driehoek le Creusot, Montceau les Mines, (en 30 km ten zuiden van) Autun. De tempel is gebouwd volgens het model Samye, de eerste tempel die in Tibet gebouwd werd, en bestaat uit drie levels, welke het lichaam, het woord en de geest symboliseren van alle boeddha’s. De tempel, gebouwd onder toezicht van de geëerde Lama Sherab en een franse architect, is in 1987 ingewijd. Deze tempel, de tcheuten en de traditionele retraite centra waren de eersten van dit soort die in het Westen gebouwd werden. De gemeenschap van Dashnag Kagyu Ling is officieel erkend door de Franse staat in 1995. Zij is opgericht in 1974 door de Tibetaanse meester Kalou Rinpoché (1904-1989). De gemeenschap wordt nu geleid door Lama Seunam. Iedere zomer is er een tentoonstelling die het traditionele Himalayaanse boeddhisme promoten van Bhutan, Nepal, Tibet, Mongolië of van andere Boeddhistische tradities zoals de Theravada, Hinayana of de Mahayana. www.paldenshangpa-la-boulaye.com

Mocht u meer willen weten mail even, sjef@motovacance-en-france.nl of bel naar 0033385855401


 uitzicht vanaf de Mont Dardon

 

 De Bourgogne

 Uitzichten vanaf het huis

 De vele uitzichten

 Leuke weggetjes om te "brommeren"