Vakantie in de Bourgogne

WAT U VOORAL NIET MAG MISSEN: BOURGONDIE.

Ten zuidoosten van Parijs ligt de regio Bourgondie. Een regio ,waarin het goede bourgondische leven zich manifesteert in heerlijke evenwichtige wijnen, een overheerlijke traditionele streekkeuken en een rijk historisch cultuurgoed!!! De Fransen noemen deze regio het land van : l,Art et le Plaisir de Vivre" oftewel het land waar de kunst (ook van eten) , cultuur , historie samengaan.

Les Songes et Memoires.

(dreams to remember...)

Stap op de motor

Volg de route du soleil

Er staat een wijntje voor je klaar

Bourgondie bestaat uit vier departementen: De cote-d,Or, de Yonne, de Nievre en de Saone-et Loire. Het Landschap is in alle bourgondische departementen heuvelachtig en vooral heel groen! In al deze departementen wisselen bossen,wijngaarden, weidevelden elkaar af. De meeste en hoogste heuvels vindt U inde Morvan, een prachtig natuurpark in het hart van bourgondie, In dit natuurpark van 70 bij 50 km. liggen een aantal zeer aantrekkelijke recreatiemeren, zoals het lac des ettons en het lac de Pannesiere. De meest wijn vindt u in het departement van de Cote-d,Or, tussen Dijon en Santenay. Bourgondie kent een zeer rijke geschiedenis. Zo heeft het oude bourgondische rijk, waarvan holland ooit deel uitmaakte,l zijn sporen achtergelaten. Overal in de regio staan kastelen, die ooit eens bewoond werden door de bourgondische hertogen, uit die tijd van pracht en praal van deze hertogen stamt de benidictijner abdij van Cluny .

Deze abdij is een begrip in de kloostergeschiedenis van de katholieke kerk. In de 10e eeuw na Christus stond heel bourgondie onder invloed van deze machtige kloostorde. Helaas is van dit puissante kloostercomplex niet veel meer over dan de fundamenten en wat ruines, maar het staat er nog steeds zo imposant bij dat u er de rest er gemakkelijk bij kunt denken!! Helemaal bewaard gebleven is de abdij van Fontenay .Deze abdij is wel veel somberder van stijl dan het eens zo pompeuze Cluny. En voor wie nog verder in de tijd terug wil is er het stadje Autun, met diverse overblijfselen uit de Romeinse tijd en zijn prachtige gerestaureerde Kathedraal.

Bourgondie is een streek van veel groen en water en met veel culturele en culinaire verrassingen, prachtige stuurweggetjes voor motorrijders en fietsers (nauwelijks een auto te bekennen) ,speciaal uitgezette en gemarkeerde wandelroutes, ook vissers kunnen in de stilte van de natuur hun hart ophalen aan de oevers van de schitterende gelegen meren , meertjes en rivieren. Kortom ideaal dus voor de vakantieganger die van natuur,cultuur, lekker eten en van rust houdt. Ook voor paardeliefhebbers is het een markante streek. Klimaat: Bourgondie heeft een landklimaat, wat in het kort in houdt dat de winters er iets kouder zijn en de zomers warmer met een gemiddelde temparatuur van zo,n 24/25 graden met zo af en toe een bui.

Omgeving
Route de Autun

Autun dankt zijn naam aan de Romeinse princeps Augustus, die rond het begin van onze jaartelling op de plek van het huidige Autun de stad Augustodunum stichtte. Hij wilde in Galliƫ een stad stichten die de macht van Rome zou uitdrukken. Daarom kreeg Autun enkele indrukwekkende gebouwen; van sommige zijn nog de overblijfselen te zien. Autun werd gesticht aan de weg tussen Marseille en de Kanaalkust, ofwel tussen Lyon en Boulogne, die zowel voor de handel als in strategisch opzicht belangrijk was. In de middeleeuwen kende Autun opnieuw een bloeiperiode. Het werd een religieus centrum en kreeg een kathedraal. In de omgeving van Autun werd in 1852 het radioactief mineraal autuniet ontdekt.

Copyright by Motovacance en France 2019 - All Rights Reserved.